Skip to main content

Знищується норовірус, який поширюється через харчове отруєння й передається людиною

Доведено, що активні елементи, які виробляються завдяки технології Streamer, розщеплюють і нейтралізують норовірус, що викликає харчове отруєння, при контакті з ним. Крім того, цього разу було доведено, що робота двох блоків стримерного розряду подвоїла ефект знищення.

Професор Шигеру Кюва

Керівник
Професор Шигеру Кіюва

Доктор наук (Сільське господарство)
Кафедра біології й медицини,
Вища школа сільського господарства й природознавства,
Токійський університет

Демонстрація ефективності знищення норовірусу

Організація, що проводила випробування:

Кафедра біології й медицини, Вища школа сільського господарства й природознавства, Токійський університет

Методика випробувань

Використовувався мишачий норовірус [Мишачий норовірус] (1) Вірус, що належить до роду Calicivirus Norovirus (вірус с одноланцюговою позитивно-чуттєвою РНК без оболонки). (2) Пов’язаний вірус, що належить до того ж роду вірусів, що й норовірус людини, і може використовуватися як замінник норовірусу людини. (3) Збільшення числа клітин в клітинній лінії пухлино-асоційованих макрофагів миші RAW264. Штам MNV-S7 (номер у базі даних Genbank: AB435515, Toya та ін.), що використовувався в цьому експерименті, було розширено за допомогою вищезазначених клітин RAW264 (отриманих від RIKEN BRC Cell Bank). Середовище D-MEM/Ham's F-12 (із вмістом фенолового червоного, HEPES, пірувату натрію) використовувалося як поживний розчин. Титр вірусу визначали методом TCID50 із використанням 96-лункової плашки.

Streamer - порівняння ефективності знищення O157 при застосуванні одного й двох блоків стримерного розряду

Виживаність норовірусу через 4 години опромінення із застосуванням стримерного розряду становила 0,6% при роботі двох блоків проти 1,3% при роботі одного блока, що підтверджує підвищення ефективності знищення приблизно вдвічі.

* Результати отримано під час демонстрації роботи лише пристрою стримерного розряду Daikin в експериментальних умовах.

Остерігайтеся норовірусу взимку!

Бактеріальне харчове отруєння частіше спостерігається влітку, коли ростуть гриби, але оскільки віруси віддають перевагу низьким температурам і сухому середовищу, рівень вірусних харчових отруєнь збільшується взимку. Серед них переважну більшість складають харчові отруєння, викликані норовірусом. Норовірус надзвичайно заразний і часто поширюється безперервно, що призводить до більшої кількості спалахів і хворих, ніж це буває влітку. Якщо поглянути на кількість хворих на харчові отруєння на рік, то на норовірус припадає більше половини з них.

Знайти більше інформації

Потрібна допомога?

Знайти більше інформації

Потрібна допомога?

Знайти більше інформації

Потрібна допомога?

Потрібна допомога?